Laatst bewerkt op: 19-04-2024
Voorbeeldproject – Voedselbos Biezenmortel
Locatie
Biezenmortel
Omschrijving
Hoeve de Mertel is een boerderij met schapen, daarnaast is er ook een boerderijcamping, bed & breakfast en winkel met eigen producten. In 2019 is er een agroforestry systeem opgezet op 2 hectare grond. In totaal zijn er 550 bomen aangeplant van 17 verschillende soorten: diverse hoogstam fruitbomen, walnoot, linde, els, hazelaar, pruim, rode bes, zwarte bes, framboos, kornoelje, appelbes, perzik, duindoorn, josta bes, tamme kastanje, bosbes, goji bes, mispel en moerbei.
Initiatiefnemers
Hannelore van Rijswijk i.s.m. Rombouts agroecologie.
Jaar van realisatie
April 2019.
Klimaatwinst
De CO2-vastlegging in een voedselbos is lastig te voorspellen door de diversiteit in soorten. Geschat wordt dat de vastlegging tussen de 2,3 en 3,5 ton CO2 per jaar ligt, de eerste 10 jaar na aanplant. Daarna zal dit oplopen tot 4,6-7 ton CO2 per jaar.
Kosten en baten
De aankoop en het planten van de bomen kostte 3000 euro. Grondbewerking en het plaatsen van palen en gaas en een omheining kostte samen 3500 euro.
Ervaringen
‘De zomer van te voren was het heel heet, de schapen sjokten van de ene kant van het weiland naar de andere voor een klein beetje schaduw.’ Hieruit blijkt wel dat de belangrijkste reden voor Hannelore om bomen te planten was om schaduw te kunnen geven aan de schapen. Echter, ze had meer redenen, namelijk dat het fruit geoogst kan worden en ook dat mensen het mooi vinden. Ze vindt het ook voordelig dat het goed is voor het milieu, vogels en insecten en om bij te dragen aan het doel van de EU om meer bomen te planten.
Met de bomen gaat het over het algemeen goed, behalve dat een deel goed te grazen is genomen door de schapen. Hannelore had niet verwacht dat de schapen zo bruut aan de bomen zouden beginnen, vooral de lindes en hazelaars hadden het zwaar. Dit vond zij dan ook een nadeel aan de pilot, dat het onverwachte effecten had wat veel extra kosten meebracht, bijvoorbeeld doordat ze extra bescherming moest aanleggen. Bovendien zorgt het er ook voor dat het land moeilijker te bewerken is. Ook al ziet Hannelore nadelen, ze zou toch andere boeren aanraden om ook agroforestry te doen, omdat: ‘het win-win-win is voor iedereen, het is mooi en het is goed voor dier en mens, dus eigenlijk allen maar plus.’ Wat volgens haar verbeterd kan worden is de beschikbaarheid van informatie over het aanplanten van bomen. Vooral ook voor boeren die weinig hiervan afweten, zo had bijvoorbeeld voorkomen kunnen worden dat de schapen de bomen opaten.
Meer informatie
Hoeve de Mertel - Boerderijcamping, bed & breakfast Biezenmortel nabij Loonse- & Drunense Duinen