Laatst bewerkt op: 19-04-2024

Voorbeeldproject – Voedselbos De Nieuwe Aarde Eefde

Locatie

Eefde

Omschrijving

Landgoed De Nieuwe Aarde is een klein landgoed, waarvan de landbouwtak wordt omgeschakeld  van gangbaar naar duurzaam; op weg naar permacultuur, agro-ecologische landbouw in samenwerking met de natuur en zelfvoorzienend leven. Op ruim 7 hectare is eigenaresse Louise bezig met agroforestry en een voedselbos.

Bij een deel gaat het om voedselhagen die om de paardenweides heen staan. Om de voedselhagen met fruitbomen zijn weer ‘prikkel’ bomen geplaatst in plaats van prikkeldraad, zodat de paarden niet bij de voedselhaag kunnen. Bij een ander deel gaat het om een natuurweide waar de bomen van de agroforestry pilot zijn geplant. Hier worden groentegewassen in de lijn van de bomen aangeplant en wordt rotatiebegrazing toegepast door de varkens, schapen en paarden afhankelijk van het gras dat er staat. Daarnaast hebben ze ook een boomgaard aangelegd. Het gaat om veel verschillende soorten (>50) die zijn aangeplant, van fruitbomen zoals peer, pruim, zoete kers en appel naar bosbomen zoals winterlinde, lijsterbes, ratelpopulier en sporkehout.

Initiatiefnemers

Louise Grootveld i.s.m. Rombouts agroecologie.

Jaar van realisatie

Januari 2021.

Ervaringen

‘Meer in balans met de natuur’ is wat Louise zegt als gevraagd wordt over de reden waarom ze meedeed aan de agroforestry pilot. Louise ziet graag dat er samengewerkt wordt met de natuur. Ze is erg tevreden met de pilot, de samenwerking was vlot en de subsidie was zo binnen. Ze heeft wel wat schade gehad aan de bomen, vooral vorstschade en vraatschade. Echter, dit ziet Louise ook als een onderdeel van het werk, waarbij je ook moeten kijken naar welke soorten werken en op welke plekken. Het nadeel vindt ze toch wel dat het veel werk is om de bomen te onderhouden. Echter ze zegt ook: ‘dat is veel werk, maar dat hoort bij een boerenbedrijf.’ Louise zou andere boeren zeker aanraden om ook agroforestry te doen. Er moet meer bos komen in Nederland om onder andere  CO2-vastlegging te stimuleren en biodiversiteit te creëren. Boeren kunnen hier aan bijdragen volgens haar. Ze zegt wel dat het handig zou zijn voor boeren als er een soort ‘kieswijzer’ of database komt, waar je kunt aangeven welke condities (bodem, zonlicht, etc) er op het bedrijf zijn en dat er dan een lijstje met bomen uitrolt waar je wat mee kan.

Meer informatie

Landgoed De Nieuwe Aarde – LEVEN IN BALANS MET DE NATUUR