Boomsoortenportaal - Ervaringen

Op deze pagina worden de ervaringen van de betreffende boomsoort getoond, die u heeft aangeklikt. Het kaartje rechts geeft de locaties weer van de specifieke ervaringen. Hieronder volgt een lijstje met de beschrijvingen van de ingezonden ervaringen.

Boom: Torminalis glaberrima - Elsbes

Ervaring 1
51.2992536, 5.5953444
Naam melder: Mark Benders
Eigenaar opstand: Gemeente Cranendonck
Aantal bomen: 20-50
Teeltwijze plantsoen: Anders
Teeltwijze plantsoen, anders: 1.0+1.1 op afstand gezet(veer) en ondersneden. 3 jarig 150-175cm
Locatie opstand: 51.2992536, 5.5953444
Kiemjaar: 2016
Herkomst: n.b.
Boomhoogte: Onbekend
Diameter dominante boom: Onbekend

Beschrijving ervaring:
Op drie plekken in de Cranendonckse bossen onder scherm geplant. Najaar 2019 geplant in open grove dennenbos. De bomen staan in groepjes gemengd met peervormige lijsterbes en boomhazelaar. Bomen staan er na de droge zomer vitaal bij. Ze hebben een beetje steenmeel gehad.
Ervaring 2
Naam melder: Daniëlle Wirtz (Bosgroep Zuid)
Eigenaar opstand:
Aantal bomen: >100
Teeltwijze plantsoen: 1+1, 60-80
Locatie opstand: verborgen
Kiemjaar: Onbekend
Herkomst: Onbekend
Boomhoogte: Onbekend
Diameter dominante boom: Onbekend

Beschrijving ervaring:
doet het erg goed op de meinweg, beter dan de andere soorten die er zijn geplant. Bodem pZn23 Gooreerdgronden; lemig fijn zand, gwt: V = H <40 L >120, geplant in ongeveer 2018
Ervaring 3
Naam melder: Roy Schuurman
Eigenaar opstand:
Aantal bomen: 21-30
Teeltwijze plantsoen: Naaktwortelplantsoen 2 jarig
Locatie opstand: Hoonhorst
Kiemjaar: Onbekend
Herkomst: Onbekend
Boomhoogte: 80-100
Diameter dominante boom: Onbekend

Beschrijving ervaring:
25 stuks elsbessen, geplant in het voorjaar van 2021. Voormalig perceel fijnspar dat inclusief tak en tophout is afgevoerd, echter alle ondergroei is blijven staan. Daartussen geplant. In plantgat handjevol steenmeel (Eiffelgold) toegediend, na aanplant rond plantgat handvol zeewierkalk toegediend.
Ervaring 4
Tientallen gerasterde vakken en ruim honderd solitaire bomen door gehele boswachterij. Tientallen gerasterde vakken en ruim honderd solitaire bomen door gehele boswachterij.
Naam melder: Rob Philipsen
Eigenaar opstand: Gemeente Epe
Aantal bomen: >100
Teeltwijze plantsoen: Anders
Teeltwijze plantsoen, anders: Containerteelt
Locatie opstand: Tientallen gerasterde vakken en ruim honderd solitaire bomen door gehele boswachterij.
Kiemjaar: Diverse
Herkomst: Alleen paspoort
Boomhoogte: 2 meter
Diameter dominante boom: N.v.t.

Beschrijving ervaring:
De tientallen gerasterde vakken zijn aangelegd op zeer arme tot zwaklemige heidepodsolen. De eerste aanplant is uitgevoerd in het najaar van 2017, net vòòr de extreem droge zomer van 2018 Totaal geplant +/- 1400 stuks Beschrijving ervaring: Klimaatbestendig: Torminalis blijkt prima droogteresistent te zijn. Toelichting: In de zomer van 2021 is de aanslag en vitaliteit beoordeeld. Geconstateerd is dat er geen uitval is. Ook is de aanplant voor het overgrote deel bijzonder vitaal. De planten hebben mooie grote bladeren, vooral in verhouding tot de overige aanplant. De aanplant van najaar 2017 had in het najaar 2018 veel verdord blad. Al deze planten zijn echter uitstekend hersteld.. Bosverzorging: Vrijstellen is in de jeugdfase vrijwel altijd noodzakelijk. Toelichting: De groei is trager dan van berk of Japanse larix. Vrijstellen wordt in diverse vakken noodzakelijk. “Als je hem vergeet raak je hem kwijt”. Volledig vrijstellen is echter geen probleem. Bevestiging in Duitsland (Ulzen): volledig vrijgesteld op warme zuidhellingen: uitstekende groei. In het Saarland wordt de Torminalis in de jeugdfase ook lange tijd volledig vrijgesteld. (QD-methode). Houtkwaliteit: De houtkwaliteit is uitzonderlijk hoog. Toelichting: Fineerhout van Torminalis is bijzonder gezocht. Fineerhout bracht in 2012 € 7000,-- m3 op. (Info, Georg Josef Wilhelm) Fineren is tot 0,5 mm. mogelijk In 2021 bracht topkwaliteit meer dan € 20.000,-- / m3 op. (Info, beheerder van bezit Fam. Von Bernstorff, Gartow). Rijkstrooiselsoort. Geschikte soort. Toelichting: Het blad verteerd snel en draagt daardoor, net zoals bijvoorbeeld boswilg en ratelpopulier, bij aan een betere groeiplaatsontwikkeling. Aandachtspunten:  Wildbescherming is helaas noodzakelijk;  Er staat nog geen opstand in de rassenlijst;  Geen ervaring met aanplant van naaktwortelig plantsoen;  Waarschijnlijk is ook de bijdrage aan de biodiversiteit /ecologie hoog. (Bloemen, vruchten). Nog geen bloeiende Torminalis aangetroffen.